Arvsrätt kan vara svårt att hålla reda på och leda till konflikter inom familjen. Ett testamente bestämmer inte helt och hållet vem som har rätt till vad, utan andra lagar spelar också roll.
Den svenska arvsrätten har en lång historia. Den började utformas redan på medeltiden och vissa bestämmelser från då gäller fortfarande idag. Dessa lagar och regler bestämmer vem som ska ärva vad oavsett om det finns ett testamente eller ej. Det uppstår lätt starka känslor efter att en anhörig har avlidit och det kan leda till konflikter. Det rör sig oftast inte om girighet utan om affektionsvärdet av olika saker för olika anhöriga. Det kan därför vara till stor hjälp för att undvika splittringar i familjen att man vet att det finns tydliga lagtexter att förhålla sig till. På så sätt kan ärendet skötas sakligt och korrekt när man redan är ansatt av sorg.
Okunskap om arvsrätt leder lätt till onödiga konflikter.
Vad har det för betydelse om du har bott länge ihop med någon som sambo? Vad har du rätt till som halvsyskon? Vad innebär besittningsrätt? Behöver du betala arvsskatt? Alla dessa frågor rör arvsrätt. Det finns många fördelar med att kontakta en advokatfirma för att få reda på vad som faktiskt gäller. På så sätt kan konflikter och splittringar undvikas inom familjer som redan befinner sig i en tuff tid av sorg. Eliminera känsloargumenten, ta reda på vad som gäller och undvik att bli osams. Låt inte okunskap göra saken värre.